HOE HET WERKT

Op Yournalism bepaal jij het volgende verhaal

We zetten een onderzoeksjournalist op jouw vraag. Dit is hoe het werkt:

Dien een voorstel in
Wat moet volgens jou het volgende verhaal worden? Wat speelt er in Brussel, Den Haag, jouw gemeente of jouw buurt waar licht op geschenen moet worden? Probeer het onderwerp zo volledig mogelijk weer te geven en doe een voorstel van een vraag. Des te duidelijker de vraag, des te gerichter de zoeklamp.

Een goede journalistieke vraag gaat niet van tevoren uit van het een of ander. Het is dan ook goed om een open vraag te stellen. De haalbaarheid van je vraag speelt ook een rol. Is een maand wel voldoende? Als je denkt dat er meer tijd nodig is, probeer dan je vraag meer te specificeren.

Wij gaan er mee aan de slag
Onze redactie gaat vervolgens aan de slag met jouw idee. Wij geven elk voorstel tijd en aandacht. We toesten het idee aan de hand van een aantal criteria, waaronder draagvlak, urgentie en haalbaarheid. Â Ook kijken wij bijvoorbeeld of de vraag niet al eerder is beantwoord. Wij doen vooronderzoek en bekijken hoe de journalistieke vraag het beste geformuleerd kan worden. Je blijft betrokken bij de totstandkoming van het onderzoeksvoorstel. Als je jouw e-mailadres achterlaat, overleggen we met je en houden we je op de hoogte over het uiteindelijke voorstel. Je kunt vragen, tips en ideeĂŤn ook anoniem indienen.

Vind medestanders
Wij van Yournalism geloven in crowdfunding: als iedereen een beetje bijdraagt hebben we samen genoeg. Vertel het aan vrienden en familie. Deel het met je netwerk op Facebook, Twitter en LinkedIn. Praat erover. Wij doen dat ook. Zo maken we de verhalen samen mogelijk.

We selecteren een journalist voor het verhaal
Veel goede journalisten hebben aangegeven met ons te willen werken. Journalisten met ervaring. Journalisten met expertise. Journalisten die de regio kennen. Vaak (jong)talenten, soms oudgedienden, maar allen even betrokken. Binnen een week na een succesvolle crowdfundactie laten wij de journalist met je vraag aan de slag gaan.

Journalist aan zet
De journalist gaat voor de vastgestelde periode aan de slag, in deze beginfase is dat doorgaans een maand. Zie dit als de tijd dat hij of zij investeert in het project. Het onderzoek is een dynamisch proces waar bijvoorbeeld tussentijdse bevindingen, actuele ontwikkelingen en onderzoekmethodes invloed op hebben. Met regelmaat ontvang je een update over de laatste ontwikkelingen.

Tot het verhaal af is
Als alles goed gaat, komt er vervolgens een antwoord op je vraag. Een tegel gelicht, nieuw licht op de zaak: een goed verhaal met impact. In alle gevallen komen we dichter bij de waarheid. Het verhaal komt na publicatie gratis tot jouw beschikking. We zorgen dat het verhaal ook bij andere grote media terecht komt om een zo groot mogelijke impact te creeren.

Vraag en antwoord
Is er iets niet aan bod gekomen in het verhaal? Wil je meer weten over hoe de journalist het onderzoek heeft aangepakt of hoe hij of zij tot bepaalde conclusies is gekomen? Na elk afgerond onderzoek is er ruimte voor een vraag- en antwoordsessie met de journalist. We houden je graag op de hoogte.