Crowdfunding Nederlandse animatiefilms

Veel Nederlandse animatiefilms zijn te zien op het witte doek dankzij de gulle giften van investeerders. De makers van deze films pitchen zichzelf via een crowdfundplatform, een platform waarbij filmmakers en investeerder samen komen, om zo het idee van de filmmaker werkelijkheid te laten worden.

crowdfunding movie

De filmmakers moeten dus niet alleen aan hun film denken maar ook aan de presentatie van hun project. Hoe pitch jij jouw idee zodat mensen er in willen investeren? Ook moeten zij hun investeerders tevreden houden met tussentijdse updates. En aan de hand van feedback kunnen zij gelijk zien of hun film in de smaak valt bij hun investeerders. Best een handig platform dus.

Deze gulle gevers kopen zich in in een bepaald project voor een bedrag wat zij meestal zelf mogen bepalen, dit kan dus €5 zijn maar ook €1000. Door deze giften wordt het voor een producent vaak mogelijk om mooiere en betere animaties te maken, of om werknemers langer aan zich te kunnen binden. Animatiefilms zijn namelijk meestal erg tijdrovend, veel animatiefilms werken met poppen die bij elke scène een aparte gezichtsuitdrukking moeten krijgen.

Voor Wiplala de Film werd er in 2014 voor €500.000 opgehaald via crowdfunding om een deel van de 6 miljoen te kunnen financieren. Het hoogste bedrag via crowdfunding voor een Nederlandse film ooit. Als deze film 200.000 bezoekers trok kregen de investeerder hun investering terug maar bij 700.000 bezoekers kregen zij een winst van maximaal 15%. De film trok uiteindelijk bijna 300.000 bezoekers waardoor investeerders recht hadden op 3% dividenduitkering.

Crowdfunding kan dus een geschikte oplossing zijn als je filmmaker bent met een krap budget. Alleen moet er wel aandacht worden besteed aan een goede pitch en een doel worden geven aan het extra budget wat binnenkomt, waar gaat het geld wat van investeerders afkomstig is voor worden gebruikt?

Ook willen investeerders vaak wat terugkrijgen voor het gegeven bedrag, denk aan filmkaartjes, het script, een fysieke of digitale kopie van de film of een dividenduitkering.