Wat ziin de kosten van terrorisme voor de maatschappij?

Yournalism wil geld bij elkaar brengen om de maatschappelijke kosten in kaart te brengen van het toenemende terrorisme niveau. De bestrijding van terrorisme kost de overheid dan ook zo'n negenhonderd miljoen euro per jaar. Dat is bijvoorbeeld tien keer zoveel als het tweede kabinet-Kok na de aanslagen in de VS van 11 september 2001.. Dat meldt het weekblad Elsevier woensdag op basis van eigen onderzoek van het tijdschrift. De Minister van Financiën Wopke Hoekstra noemt deze budgetten excessief, maar wel noodzakelijk'.

camerabewakingfouten

De minister van financien sluit in een reactie aan het tijdschrift zelfs niet uit dat het kabinet nog meer geld beschikbaar stelt voor terrorismebestrijding. Alleen al om een bedreigde persoon als Geert Wilders te beveiligen, is ongeveer twee tot drie miljoen euro per jaar nodig. Crises in de politiek, zoals de val van het eerste kabinet-Balkenende in oktober 2002, hebben volgens Elsevier geleid tot pakketten maatregelen die op termijn flink in de papieren lopen. De term 'het Van Gogh-potje' wordt volgens het weekblad gebruikt voor de budgetten die na de moord op de filmmaker zijn vrijgemaakt. De 'Havermans-enveloppe' is verder één van de termen die worden gebruikt voor de budgetten die voortvloeien uit een kritische studie naar de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD).

Uit stukken uit de ministerraad zou blijken dat de kosten van de 'Van Gogh-maatregelen' vorig jaar 48,2 miljoen euro bedroegen. In 2009 zou dit bedrag bijna verdubbelen tot 95,7 miljoen. De kosten van de 'Havermans-maatregelen' waren vorig jaar 12,7 miljoen euro, maar zouden in 2009 bijna verdrievoudigen tot 36,2 miljoen euro.

Het weekblad berekende op basis van taxaties van de Amsterdamse politiekorpschef Bernard Welten dat de Nederlandse politie nog eens 135 miljoen euro op jaarbasis aan terrorismebestrijding besteedt. Het ministerie van Defensie, dat onder meer F-16's gereedhoudt voor het uit de lucht halen van eventuele door zelfmoordterroristen gekaapte vliegtuigen, zou ieder jaar zeker 135 miljoen euro aan terreurbestrijding uitgeven.

https://www.ip-camera.nl

https://www.clingendael.org/pub/2017/monitor2017/terrorisme/