Schermafbeelding 2018 07 23 om 12.59.21

Meanwhile in Greece #1 Hoe vergaat het de gewone Griek onder het juk van de economische crisis? Het nieuws van dag tot dag krijgen we wel mee via kranten, tv en internet. Of via vakantie-selfies vanaf de toeristische eilanden. Maar hoe staat het land er echt voor? Hoe heeft de financiële tucht die het land kreeg opgelegd de Griekse samenleving veranderd?

In de serie Meanwhile in Greece pakt de Griekse cartoonist Spiros Derveniotis (1969) het Griekse drama zoals je dat nog niet eerder zag: in een graphic novel en vanuit de straten van Athene. In eigen land heeft Spiros een behoorlijke naam opgebouwd, dagelijks legt hij het vuur aan de schenen van het establishment.

Speciaal voor Yournalism en Cartoon Movement, hét platform voor stripjournalistiek, gaat Spiros de hachelijke, bizarre en ongelooflijke situatie waar Griekenland zich in verkeert, optekenen voor een internationaal publiek: in een journalistieke comic novel. Hij gaat met het eerste deel van de serie aan de slag zodra er genoeg financiering is opgehaald. Elke donateur ontvangt het werk in zijn inbox, net een voorinschrijving op een stripboek dus.

Momenteel heeft Spiros ook plots andere zaken aan zijn hoofd. In een op het eerste oog onschuldig Facebook bericht trok hij de onafhankelijkheid van de Griekse krant Athens Voice in twijfel. De krant reageerde daarop met grof geschut: als de cartoonist de aantijgingen niet terugtrekt, riskeert hij een dwangsom van één miljoen euro of een gevangenisstraf wegens smaad.

Zover is het nog niet. Uit Griekenland regent het steunbetuigingen, allemaal in het Grieks en dus onleesbaar voor ons. Doe mee aan de crowdfunding zodat Spiros, voor hij de bak in draait, kan laten zien hoe Griekenland er echt voor staat.

Het eerste deel in de serie neemt de verkiezingen van 20 september als uitgangspunt. Hoe ziet het politieke landschap eruit na jaren van crisis? Wat doet links en rechts, jong en oud, of arm en rijk en hoe denkt men echt? Wat voor kleurrijke figuren bewandelen het Griekse parlement? En waar is toch Yanis Varoufakis?

Deze serie komt volledig tot stand door middel van crowdfunding. Wie doneert, ontvangt dat deel in zijn of haar mailbox zodra het af is. Tevreden? Benieuwd hoe het verder gaat? Steun dan ook het volgende deel. Eigenlijk net alsof je naar de winkel loopt en het nieuwste deel in je favoriete strip koopt, dus.

  • Elke donateur ontvangt de cartoon per e-mail.
  • €25 = je naam wordt vermeld in een cartoon (als je dat wilt, natuurlijk).
  • €50 = je krijgt een persoonlijke digitale avatar.
  • €100 = je krijgt een persoonlijke digitale avatar én een extra avatar om aan iemand cadeau te doen.
  • €150 = je krijgt een handgetekend portret (op papier) via de post.
  • €250 = je krijgt een handgetekende karikatuur (op papier) van jou als je favoriete stripboek held (pretty awesome toch?).
  • €500 = Een live verbinding met de auteur van het boek via de online webinar software van onlineseminar.nl!