Voorstel: bevordert Trouwen de Sociale Cohesie?

Hoewel steeds minder stellen trouwen wordt er wel fors meer uitgegeven aan een bruiloft. Heeft dit te maken met de herstellende economie of heeft de huwelijksdag - toch een ouderwetse hoeksteen - ook echt nog betekenis voor de moderne samenleving?

wed

Dit moet blijken uit een onderzoek naar het trouwgedrag van Nederlandse paren en verloofde stellen. Er kan worden geput uit de gegevens van het jaarlijkse onderzoek van de Nederlandse TrouwBranche Organisatie onder ruim 1000 bruidsparen. Hieruit blijkt dat de stellen gemiddeld 14.075 euro uitgeven aan hun grote dag, in 2015 was dit nog 13.170 euro. De trouwlocatie, catering en trouwkleding zijn de grootste kostenposten, daarna volgen de huwelijkreis en de trouwringen. Naast de uitgaven is het interessant om te zien of getrouwde stellen langer bij elkaar blijven en meer of minder kinderen krijgen. Kortom: heeft trouwen nog steeds een belangrijke invloed op de sociale cohesie van Nederland?

gezinnen2

Uitgavenpatroon

Het mag traditie heten, maar het is nog altijd de vrouw die het geld beheert, en uitgeeft. Daarbij noemen de ondervraagde vrouwen de trouwlocatie één van de belangrijkste beslissingen tijdens de organisatie van de trouwdag. Een kasteel, landhuis of herenhuis zijn dan erg populair. Een derde van de bruidsparen kiest voor één locatie en gaan kijken bij Smokings van Roka. Worden er wel meerdere locaties gekozen, dan zijn dit vaak traditionele plekken zoals het gemeentehuis, de kerk of een restaurant. Wat trouwkleding betreft zijn de Nederlandse paren de laatste jaren erg vooruitstrevend: er wordt steeds meer uitgegeven aan bruidsjurken maar ook exclusieve trouwpakken worden steeds vaker uitgekozen. Nog steeds geldt voor de meeste gezinnen met kinderen dat de ouders getrouwd zijn (paren met een geregistreerd partnerschap erbij geteld). Getrouwde stellen hebben gemiddeld genomen meer kinderen dan ongetrouwde stellen met kinderen. In de figuur is zichtbaar dat bij de ongehuwden en eenoudergezinnen naar verhouding meer gezinnen zijn met een klein aantal kinderen (1 of 2), terwijl onder getrouwde stellen meer gezinnen zijn met een groter aantal (3 of meer) kinderen. Het gaat hier om minderjarige, thuiswonende kinderen.

Onderzoek “sociale cohesie in relatie tot trouwen”
Steun dit onderzoeksprojectproject en verschaf uzelf een stevige basis voor het maatschappelijk debat dat dit jaar over de scooter in het algemeen zal losbarsten. Het project gaat van start als de doelstelling van 5.000 euro is bereikt. De afzonderlijke artikelen verschijnen eind maart op ThePostOnline en worden gebundeld in een e-book. Als donateur krijgt u dat natuurlijk cadeau.

Ontmoet uw journalisten
Dit onafhankelijke journalistieke onderzoek wordt uitgevoerd door een team van ervaren freelance journalisten. Het geheel wordt ondersteund door Yournalism en zij begeleiden de crowdfunding en houden u tussentijds op de hoogte.