Wereldwijd scooterverbod? Snorscooters verzieken het milieu en leefbaarheid van steden

Steeds meer steden zijn van plan om snorscooters te verbannen naar de rijweg, maar is het niet beter om een algeheel scooterverbod in te stellen? Door de toename van scooters komt immers de leefbaarheid van steden in het gedrang. 

scooter

De scooterproblematiek klinkt als een klein probleem in een grote stad, maar niets is minder waar. Met name snorscooters (en hun bestuurders) zijn een doorn in het oog. Een snorscooter is precies hetzelfde apparaat als een bromscooter, alleen is-ie afgesteld op 25 in plaats van 45 kilometer per uur, heeft-ie een blauw in plaats van geel kenteken en hoeft de bestuurder geen helm te dragen.

Snorscooters zijn groot en passen daarom nauwelijks op de veelal smalle hoofdstedelijke fietspaden. Daarbij rijdt 80 tot 90 procent van deze scooters te hard, zo blijkt uit onderzoek, en dat levert halsbrekende inhaalmanoeuvres op, en heus niet alleen bij slingerende oude vrouwtjes die tien kilometer per uur fietsen. Van de ernstige verkeersgewonden in Amsterdam is zestien procent een snor- of bromfietser, terwijl slechts één procent van alle verplaatsingen met dit vervoermiddel wordt gemaakt.

Snorscooters in de steden zijn een serieus en wereldwijd probleem, dus is het goed dat er een oplossing wordt gezocht. Het is een kwestie die niet te handhaven is. Punt 1 om al die scooters op snelheid te controleren en asociale bestuurders te bekeuren. Punt 2 zijn ze veel te vervuilend. Ze moeten dus weg uit de steden, klaar. Of zal de opkomst van elektrische motor met een accu het tij keren?

Onderzoek “scooters in de steden”
Steun dit onderzoeksprojectproject en verschaf uzelf een stevige basis voor het maatschappelijk debat dat dit jaar over de scooter in het algemeen zal losbarsten. Het project gaat van start als de doelstelling van 5.000 euro is bereikt. De afzonderlijke artikelen verschijnen eind maart op ThePostOnline en worden gebundeld in een e-book. Als donateur krijgt u dat natuurlijk cadeau.

Ontmoet uw journalisten
Dit onafhankelijke journalistieke onderzoek wordt uitgevoerd door een team van ervaren freelance journalisten. Het geheel wordt ondersteund door Yournalism en Mymotor begeleiden de crowdfunding en houden u tussentijds op de hoogte.